Witaminy – C

Witaminy - C

Kwas askorbinowy (witaminy – C) to najbardziej znana substancja potrzebna do prawidłowego funkcjonowania organizmu na co dzień. Jego działanie nie ogranicza się do wspomagania układu odpornościowego. Witamina C pochodzenia naturalnego to bezpieczna aktywacja układu odpornościowego, zrównoważona ochrona komórek przed infekcjami i starzeniem. Zawiera ona szereg naturalnych źródeł takich jak owoce dzikiej róży, owoce aronii, owoce aceroli i owoce cytrusowe, dzięki czemu jest dostępna dla naszego organizmu.

Witamina C pochodzenia naturalnego

Dostępna na rynku witamina C pochodzenia naturalnego sprzedawana jest w kapsułkach, syropach, kroplach, proszku. I co bardzo istotne jest całkowicie bioorganiczna. Witamina C pozyskiwana ze źródeł naturalnych, czyli w/w owoców jest skutecznym antyoksydantem w walce z wolnymi rodnikami wpływającymi na procesy starzenia. Warto zadbać również o spożywanie pokarmów bogatych w przeciwutleniacze co zmniejsza ryzyko zawału serca o 33% i udaru mózgu o 71%. Taka forma kwasu askorbinowego wzmacnia błony komórkowe, dlatego jest niezastąpiona podczas epidemii grypy, zwiększonego zachorowania na choroby wirusowe i polecana jest osobom przyjmującym chemioterapię. Przyjmowanie wysokiej jakości suplementów diety opartych na naturalnych źródłach zapewnia ich prawidłowe przyswajania, dzięki czemu uzyskiwany jest najkorzystniejszy efekt zdrowotny.

Jakie działanie wykazuje witamina C pochodzenia naturalnego?

Witamina C pochodzenia naturalnego jest silnym antyoksydantem i odgrywa znaczącą rolę w regulacji procesów redoks, uczestniczy w syntezie kolagenu i prokolagenu, metabolizmie kwasu foliowego i żelaza oraz syntezie hormonów steroidowych i katecholamin.

Kwas askorbinowy uzyskiwany z owoców cytrusowych, dzikiej róży, aceroli, aronii:

  • Reguluje krzepliwość krwi.
  • Normalizuje przepuszczalność naczyń włosowatych.
  • Ma silne działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne.
  • Usprawnia procesy regeneracyjne i zwiększa odporność na infekcje.
  • Zmniejsza skutki ekspozycji na różne alergeny.

Hormony wydzielane przez nadnercza, niezbędne w sytuacjach stresowych, zawierają więcej kwasu askorbinowego niż jakakolwiek inna część ciała. Naturalna witamina C pomaga wytwarzać te hormony stresu i chroni organizm przed toksynami wytwarzanymi podczas ich metabolizmu. Bioflawonoidy cytrusowe wchodzące w skład suplementów diety chronią komórki naszego organizmu przed zniszczeniem przez wolne rodniki, zapobiegając starzeniu się organizmu, osłabionej odporności oraz występowaniu różnych chorób. Zaburzając działanie wolnych rodników, flawonoidy wyizolowane z owoców zwiększają odporność organizmu na działanie niekorzystnych czynników zewnętrznych.

Kiedy jest zalecane przyjmowanie witamina C pochodzenia naturalnego?

Dla aktywowania układu odpornościowego, zwłaszcza w okresach epidemii wirusowych.

Dla zachowania jasności umysłu.

Dla poprawy procesu wytwarzania komórek krwi.

Dla ograniczenia niebezpieczeństwa udaru mózgu bądź zawału serca.

Dla poprawy zdolność organizmu do wchłaniania wapnia i żelaza, usuwania toksycznej miedzi, ołowiu i rtęci.

Witaminy - CDlatego lekarze zalecają uzupełnianie jej poziomu za pomocą wysokiej jakości suplementów diety. Naturalna witamina C zawsze produkowana jest na bazie owoców które zawierają jej wysokie stężenie i łatwo z nich pozyskać kwas askorbinowy. Dlatego kupując taki produkt należy zwrócić uwagę na źródło witaminy C.

Fizjologiczne zapotrzebowanie osoby dorosłej na witaminę C wynosi średnio 90 mg dziennie. Ta ilość jest zawarta w 225 gramach cytryny lub zaledwie 45 gramach czarnej porzeczki. Rzeczywiste zapotrzebowanie na witaminę C w warunkach współczesnego życia jest znacznie wyższe niż ten poziom, dlatego tak duże znaczenie mają dodatkowo wzbogacane pokarmy i suplementy diety z naturalną witaminą C która jest łatwo wchłaniana przez nasz organizm. Zawsze trzeba się zapoznać z informacjami znajdującymi się na etykiecie produktu.

Dla przykładu można podać, że owoce dzikiej róży, zawierają 40 razy więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Wspomagają układ odpornościowy, a także przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Witamina C z aceroli ma najwyższą biodostępność. Natomiast owoce cytrusowe mają bioflawonoidy, czyli związki o właściwościach antyoksydacyjnych.

Naturalna witamina C z owoców cytrusowych dla ochrony przed wirusami

Naturalna witamina C jako suplement diety otrzymywana jest w naturalnym procesie ekstrakcji. Zawiera bardzo cenne dla naszego organizmu bioflawonoidy. Do produkcji nie jest używany syntetyczny kwas askorbinowy. Ochrona przed wirusami uzyskiwana jest dzięki witaminie C pochodzącej z naturalnych źródeł. Owoce cytrusowe są tradycyjnie uważane za mistrzów zawartości witaminy C, a mianowicie są jednym z naszych głównych pomocników we wzmacnianiu odporności. Kwas askorbinowy aktywuje mechanizmy obronne organizmu, pomaga radzić sobie z bakteriami i wirusami oraz przyspiesza gojenie się ran. Dodatkowo witamina C której źródłem są takie owoce jak: pomarańcze, mandarynki, grejpfruty korzystnie wpływa na stan naczyń krwionośnych, uelastyczniając je.